S diagnózou Rosacea odchádzate od lekára spolu s odporúčaním na úpravu vhodného diétneho režimu. Avšak aký to konkrétne je, som nikde nenašla.
Verím, že väčšina vie, že niektoré potraviny ovplyvňujú náš prejav rosacey. U niekoho je to začervenanie, u druhého sú to papulky, ktoré môžu mať aj nepríjemný pocit pichania. Každý z nás to má rôzne. Ja sa s Vami podelím o svoje skúsenosti s tým, ako mi jedlo ovplyvňuje stav mojej rosacey.
Veľmi dlho som hľadala ten "vhodný diétny režim" o ktorom sa v súvislosti s rosaceou píše zo strany lekárov. Nikde som nič nenašla. Ak nájdete, dajte mi prosím Vás vedieť. Avšak uvedomila som si, že je to stále veľmi neprebádaná oblasť a mne neostáva nič iné, iba si sledovať citlivo tie svoje spúšťače aj vo forme stravy a reagovať na ne.
Je ťažké zmeniť svoje stravovacie návyky. Je to sakramensky ťažké. Prostredie, v ktorom sme vyrastali nás v tomto smere veľmi ovplyvnilo. Ja som si len pokračovala v zabehnutom. Do 35ky to telo dávalo, síce s občasným diskomfortom v trávení, avšak s pleťou som si to dlho nespájala . Po čase sa toto prepojenie nedalo prehliadať a taktiež som si uvedomila, ako mi to, čo jem ovplyvňuje aj môj energetický výdaj a nálady. A to ma už fakt štvalo - tráviace ťažkosti, energia, nálada a hlavne stav pleti.
- Domáce varenie - (aj hranolky sú fajn, keď sú urobené doma v trúbe na pečiacom papiery a na ghee-čku) toto je asi úplný základ, minimum aditív a viem čo jem
- Vopred si plánujem svačinky, keď niekam idem - dôležité hlavne kvôli tomu, aby ste v hlade nesiahali po totálne nevhodných mlskách
- Jedenie pod stresom je DES
- Potraviny z ktorých ľahko nafukuje - tu som si všimla, že sa mi na pleti prejaví svrbením
- Cukor v akejkoľvek podobe - či už nahradíte cukor medom, stále je to cukor. Vieme čo cukor spôsobuje a pri rosacey, kedy je našim nepriateľom akákoľvek kvasinka či baktéria, či iné...toto sa potom ťažko upravuje
- Alkohol - tu som skúšala rôzne finty, taký alkohol, onaký, také víno onaké. Pivo je ale že absolútny zákaz - a to najviac ľúbim. Po pive som do 5 minút ako paprika. Avšak pri nízkohistamínových vínach som si všimla, že keď si dám max. 2 dcl a popri tom pijem veľa vody, tak sa nič nedeje. No a to si viete predstaviť čo so mnou urobí 2 dcl vína, keď si ho dáte občas - môj muž sa smeje, že aké lacné je ma opiť. Ale pozor, iba príležitostne.
- Všimla som si, že keď som bola v kolotoči jedenia cukru a soli, tak nešlo z toho von - proste iba po jednom obmedziť jedno jedlo (napríklad chrumky, kedysi dávno čokoláda) a postupne vyradiť, je to taká závislosť tela - nerobiť telu šoky, lebo z toho som bola najviac v strese, že niečo nemôžem. Chrumky som na chvílu nahradila kukuričnými nesolenými chrumkami, alebo špaldovými tyčinkami a potom mi to prestalo chutiť a chýbať.
- Pálivé jedlo, alkohol, citrusy, zrejúce syry, o potravinách, ktoré ovplyvňujú stav rosacey som písala zvlášť článok
- Tuky - tuky sú veľmi dôležité, avšak niektoré som vyradila a iné zaradila: väčšinou pretopené maslo Ghee, olivový olej (kupujem v Chorvátsku veľké zásoby domáceho olivového oleja), a občas ryžový olej
- CMäso, keď už tak morčacie, králičie, kuracie, príležitostne bravčove, či hovädzie.
- Ideálne veľa polievok - u nás je to často dlhé hodiny varený vývar z kostí
- Histamín v strave, mliečne výrobky a lepok sú diskutabilné - ja ich obmedzujem a niektoré som úplne vyradila. Ideálne odsledovať si na sebe.
- Popri tom kvalitné pro a prebiotiká (keď mám zhoršený stav, tak si zvýšim dennú dávku)
- Veľa, veľa a ešte raz veľa vlákniny
- Keď mám výraznejší zápal, vtedy výrazne obmedzujem slané
- Úplne som nahradila bielu ryžu za naturálnu
- Ku každému jedlu sa snažím dávať zeleninu
- Množstvo je kľúčové - neprejedať sa a nevyjedať pomedzi jedlá. Zjesť napríklad obed a za tým už žiaden dezert
- Pri začervenaných a pálivých prejavov na pleti si dávam veľký pozor na histamín v strave
- Počas dňa pijem iba čistú vodu (nie studenú) a kvalitný sypaný biely čaj (pre jeho jemnosť a protizápalové účinky)