strava3Črevo a rosacea

Veľa z nás trpí rôznymi ťažkosťami ako histamínová intolerancia, celiakia, ulcerózna kolitída, či iné.

Nedávno vyšla nová štúdia National Rosacea Society, o tom, že ulcerózna kolitída sa vyskytovala dva krát častejšie u pacientov s rosaceou ako u pacientov, ktorí rosaceu nemali. Tráviaci trakt podobne ako koža je vystavená enviromentálnym faktorom. Predpokladá sa, že komplexná súhra medzi týmto vystavovaním, genetickou predispozíciou spôsobuje zmeny v imunitnom systéme – ktoré môžu spôsobiť, že imunitný systém sa omylom zameria na črevo – dlhodobé zaťažovaniu čreva a k opakujúcim sa kožným symptómom u pacientov s rosaceou. Liečba tohto problému však nemusí predstavovať vyliečenie kožného problému – avšak výrazne upokojenie.

V čase, keď som mala svoj prejav rosacey najvýraznejší a najhorší moje črevo bolo takmer v poriadku podľa vyšetrenia – nič vážne. Odchádzala som z ordinácie gastroenterológie s tým, že tu problém nie je a aj napriek tomu prichádzali zápaly najčastejšie po jedle od 20 minút až do 2 hodín. Bola som z tohto zmätená. Pretože reálne ťažkosti som mala už dlhodobejšie.

Pochopila som, že týmto smerom teda pomoc nenájdem, takže som si začala písať denník toho čo som zjedla a po akom jedle dochádzalo k zhoršeniu. Nedávalo mi to však absolútne žiaden súvis ani jasný záver.

Na jar tohto roku som absolvovala testy na intolerancie. Viem, že sú na tieto testy rôzne názory. Dávalo mi to však v mojom prípade zmysel. Alergické testy som mala už za sebou a vyradenie alergénov mi výraznejšie moje prejavy nezlepšili. Vedela som však, že pátrať musím ďalej.  

Na klinike Medmedikal v Oščadnici  som si dala urobiť tieto testy ako samoplátca. Na výsledky som čakala vyše mesiaca, chodili však postupne. (budem označovať zdroje, keďže mi vždy príde veľa otázok a dotazov) Zoznam potravín, ktoré spôsobovali v tele chronický zápal som na určitý čas vyradila. Dôležité je však, že vylúčenie potravín, ktoré mi v týchto testoch vyšli – mi výrazne obmedzilo nové zápaly.  Dnes už postupne niektoré potraviny zavádzam – zavedenie niektorých ide bez zápalu, iné nie.  V správe s výsledkami som dostala všetko podrobne rozpísané a vysvetlené. Aj s odporúčaním eliminačnej diéty.

Po pol roku od tohto testovania som prešla na personalizované probiotiká od spoločnosti Iprobio, na podporu liečby svojho črevného mikrobiómu. Na toto ste mi posielali veľa dotazov, takže toto spíšem do zvlášť príspevku. Momentálne užívam už druhý mesiac a som veľmi spokojná s dopadom na moje celkové zdravie.strava4

Musím podotknúť, že problémy s trávením u mňa pretrvávajú už od útleho detstva. Vyšetrenia na gastre nikdy nič významné nenašli. Avšak odmietam chodiť pravidelne na gastro vyšetrenie. Po pôrodoch však začali tieto ťažkosti naberať veľké rozmery. Keďže už som skúsila na sebe toľko diét, ktoré ma stáli veľa úbytku energie, váhy a nemálo peňazí – vzala som túto „drahšiu cestu“ ako investíciu do seba a nádej pre ukončenie mojich dlhoročných ťažkostí. (nikdy som nevolila vyraďovanie potravín kvôli váhe, iba kvôli mojim tráviacim ťažkostiam)

Často mi píšete, že chcete zmeniť stravu, len neviete kde začať, aby som poradila. Do tohto sa vôbec nechcem púšťať, nemám na to kvalifikáciu. Chcem Vás iba posmeliť, ak máte podobné ťažkosti, oslovte odborníka, kvalifikovaného.

Pár mojich osvedčených tipov, ktoré mi výraznejšie pomohli:

Nekombinovať: mliečne s mäsovým –  pri varení nahradím mliečnu smotanu vo varení rastlinnou verziou (napr. ovsená, ryžová smotana z DM neobsahuje karagenán E 407)

Nevyhýbať sa olejom, vymeniť ich za kvalitné rastlinné oleje, ghee

Vyberať si potraviny podľa pôvodu surovín – domáce vajíčka, ideálne lokálne, aj keď je to dosť ťažké

Uprednostňujem konzervované potraviny v skle, nie v plechovici

Jesť v pokoji a keď si to situácia nedovoľuje, tak si dopriať ďalšie jedlo v pokoji

Doplniť do jedálnička vlákninu – čerstvá zelenina ku každému jedlu. Keďže ma zo zeleniny aj z ovocia nafukovalo, všimla som si, že keď si dám niektorú zeleniny tesne po jedle, tak to bolo fajn.

Pauzy medzi jedlami – avšak treba brať ohľad na to, ako reagujete na kolísavý cukor. V mojom prípade môžem pauzovať 2 hodiny, potom potrebujem nutne aspoň nejakú ovocnú, zeleninovú šťavu

 Histamín  - vnímam spojitosť môjho začervenania s hladinou histamínu

Vyhýbam sa pečeniu a smaženiu, uprednostňujem morčacie, králičie, kuracie mäso (vyberám podľa pôvodu) ryby čerstvé

Pokiaľ sa to dá, tak urobiť inventúru v potravinách, ktoré pravidelne kupujeme a jeme v domácnosti – tak isto ako v kozmetike.

Obdobne to  môžete urobiť aj pri čistiacich produktoch, práškoch na pranie.

Pri výraznejšom zápale:

  • dočasne obmedziť cukor, jedlá z bielej múky a sladké pečivo, eliminovať údeniny v jedálničku (morčacia detská šunka je fajn),úplne vylúčiť alkohol  strava5
  • Keď som si prechádzala týmito zmenami v stravovaní, dosť zaťažko mi prišlo práve slovo obmedzovať, vylučovať. Progres u mňa nastal, keď som vymenila slovo obmedzovať za nahradiť– bielu pšeničnú múku nahradiť bielou špaldovou, mliečne jogurty vymením za ovsené jogurty, klasický cukor nahradím čakankovým sirupom, príležitostne si dám bezhistamínové víno,  atď.... proste mať možnosti, niečo čo mi nepasuje v stravovaní nahradiť alternatívou. Avšak aby bol jedálniček pestrý, rozmanitý ale jednoduchý a neprekombinovaný.

Samozrejme treba mať na pamäti aj potraviny, ktoré sú všeobecne známe, že zhoršujú prejavy rosacey: pálivé, horúce, čokoláda, citrusy, alkohol....

Všimla som si, že niektorí ľudia dosť podráždene reagujú na túto tému. A ja ich úplne chápem. Presne takto som reagovala aj ja. Vedela som, že aj ja potrebujem zmeniť svoje stravovacie návyky avšak nevedela som túto oblasť absolútne uchopiť, ako začať, s čím, ako zmeniť návyky, aby mi to aj chutilo.

Dnes, keby som mohla poradiť samej sebe pred pár rokmi, tak by som si povedala: netlač na seba, meň návyky postupne a maj so sebou súcit. Robíš to pre seba... stačí krok po kroku.