Rozhovor s Michaelou Birkusovou, akreditovanou výživovou poradkyňou. 

 IMG 4409

Na začiatok by som rada uviedla, že písaním o téme stravovania pri pleťovom kožnom ochorení nechcem ponúkať jeden konkrétny diétny režim, ktorý by naše prejavy odstránil. Chcem písať o spôsoboch stravovania, ktoré môžu mať vplyv na moju pleť a jej prejavy.

Tie, ktoré sa mi nejakým spôsobom osvedčili a mám ich u seba odsledované.

Niektorým potravinám viem prilepiť nálepku "pozor" a som pri nich minimálne ostražitá, obvykle ich však radšej vyradím z jedálnička.

Hľadanie vhodného spôsobu stravovania je náročná a sústredená práca so sebou. Treba si dobre načúvať, sledovať svoje prejavy a chcieť zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu.

Som preto rada, že som dostala tú možnosť položiť niekoľko mojich zvedavých otázok certifikovanej výživovej poradkyni Michaele Birkusovej, ktorá mimochodom spolupracuje aj s vedeckým tímom Iprobio. O Iprobio ste už u mňa počuli ako o výrobcovi personalizovaných probiotík. 

Veľa ľudí s rosaceou má taktiež iné diagnózy, ktoré súvisia s trávením. Je však náročné pre ľudí dodržiavať obmedzenia a zároveň sa pestro stravovať, tak aby sme svoj organizmus neochudobňovali o dôležité živiny zo stravy. Potom je tu aj skupina ľudí, ktorí nemajú žiadne oficiálne diagnózy, avšak vedia, že po jedení sa im ich kožný prejav zhoršuje.

Tápeme, hľadáme, tipujeme, vedieme si denníky - je to oblasť, ktorá okrem ťažkostí s pleťou komplikuje život.

Miška Birkusová po viacerých našich rozhovoroch,  kedy som sa Ti snažila objasniť ťažkosti a situáciu ružovkárov, si mi dala možnosť urobiť s tebou tento rozhovor.

Ako vnímaš dnes prepojenie nášho trávenia a prejavov na pleti?

Podľa mnohých štúdií a sledovaní dnes už vieme, že naša pleť a celkovo koža na tele je úzko prepojená s naším trávením, s mikrobiómom, a preto sa jasne ukazuje, že to čo zjeme, dokáže zasiahnuť do toho, ako vyzerá naša pokožka.

Určite ste vo svojom okolí zaznamenali napríklad pri menších deťoch, že majú rôzne dermatitídy na tvári, či v záhyboch kĺbov. Niekoľko štúdií potvrdilo fakt, že práve takéto alergické prejavy, ktoré sú najčastejšie prejavmi potravinových a peľových alergií, sú demonštrované práve po priamom kontakte tráviaceho traktu s alergénom.

Čiže ak som alergická na paradajky, jednu zjem, lebo je skvelá a mám ju rada, tak pravdepodobne prvou reakciou môjho tela bude bolesť brucha, možno hnačka, to prejde, ale a o deň-dva objavím v lakťových jamkách ekzém.

Presný mechanizmus, ako sa to celé deje, ešte úplne nepoznáme, ale verím, že vedci budú pokračovať v hľadaní odpovedí na otázky a v budúcnosti bude jasnejšie aj to, ako si vieme pomôcť a zbaviť sa ťažkostí :-)

Dokonca sa potvrdilo, že probiotické baktérie, ktoré boli objavené vo vrstvách kože človeka kopírujú osídlenie jeho mikrobiómu. Čiže to, čo sa nachádza v našom čreve, je vo veľkej miere rovnaké aj v našej koži a pokožke.

 

Čo to je ten mikrobióm?

Veľmi jednoducho - mikrobióm je definovaný ako kolektívny genóm mikróbov (zložených z baktérií, bakteriofágov, húb, prvokov a vírusov), ktoré žijú vo vnútri a na ľudskom tele.

Čiže keď to preložím do ľudskej reči, sú to drobní obyvatelia nášho tela, s ktorými  (v ideálnom stave) žijeme v pohode, rešpekte a tolerancii. Pomáhajú správnemu fungovaniu nášho tela, našich biologických funkcií, zúčastňujú sa na mnohých premenách, zmenách, na mnohých prácach v prospech nášho tela a imunity. O mikrobióme sa v poslednom období hovorí ako o novom orgáne.

Mikrobióm je nevyhnutný pre ľudský vývoj, imunitu a výživu. Baktérie žijúce v nás a na nás nie sú votrelcami, ale prospešnými kolonizátormi. Autoimunitné ochorenia, ako je diabetes, reumatoidná artritída, svalová dystrofia, roztrúsená skleróza, fibromyalgia a mnohé iné sú spojené práve s dysfunkciou mikrobiómu.

V otázkach mikrobiómu, jeho porúch a následných chronických ochorení sa aktuálne vedú mnohé štúdie, sledovania, výskumy, čo je skvelé, lebo sa veľmi progresívne odhaľujú a ujasňujú informácie o chorobách a o možných liečebných postupoch.

Každé telo obsahuje podľa doterajších zistení viac ako 39 triliónov rôznych baktérií. A dá sa predpokladať, že to číslo môže byť aj vyššie, poznanie je limitované doterajším technologickým vývojom :-)

Kde vidíš potenciálne možný problém v stravovaní pri ružovke?

V prvom rade by som rada vyjasnila mýtus, ktorý sa často vyskytuje pri mojich konzultáciách s klientami pri výživovej terapii.

Skutočne neexistuje žiadny "univerzálny" spôsob, ako sa stravovať a tým sa vyliečiť. Neexistuje skratka, neexistuje zázračná tabletka a ani žiadna kúzelnícka palička.

 celiakia front

To, že sa nejaké chronické ochorenie v tele rozbehlo, je bohužiaľ, fakt, treba si to priznať.

Dôvody treba hľadať v minulosti, môžu to byť faktory, ktoré sme "vtedy" mohli ovplyvniť a môžu to byť faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť ani teraz a ani vtedy by to nešlo.

Efektívnejšie, ako hľadať príčinu vzniku, ktorú už aj tak nedokážeme zmeniť, je začať makať na tom, čo so svojím telom robíme dnes.

Pri ochoreniach ako je rosacea, je dôležité spolupracovať s profesionálmi, či už s lekármi, ktorí o tomto ochorení veľa vedia, a aj s výživárom, ktorý sa rozumie pochodom v tele, ktorý chápe, že tie "krásne ružové vyštípkané líčka" vás fakt bolia a aj keď vyzerajú, že to nič vážne nie je, pre vás je to skutočný problém.

Pri strave je dôležité pracovať s výživárom, ktorý je schopný spolu s vami odsledovať reakcie vášho tela a trávenia a vysvetliť vám ako hľadať spúšťače zhoršenia stavu pokožky.

Alfa a omega pri stabilizovaní stavu pacienta je poznanie vlastného tela a jeho reakcií.

Ak viete, že keď zjete niečo cesnakové a večer máte brucho ako balón, kŕče vo vrchnej časti brucha a možno vás aj preženie, tak je jasné, že cesnak a nič s jeho obsahom nebudete jesť.

Náročnejšie je to však pri prejavoch kožných.

Obvykle reakcia kože prichádza po dlhšom čase, čiže vaša pokožka možno zareagovala na včerajšie raňajky a pre vás je to skoro nemožné zistiť a správne identifikovať.

Profesionálny výživár však vie pracovať s vašim stravovacím denníkom, ktorý si pod jeho vedením vediete a vidí aj to, čo vy nevidíte.

Existuje viacero spôsobov, ako hľadať spúšťače, dráždiče a existuje aj viacero stravovacích smerov, akým sa treba uberať v úprave jedálnička pri zápalových chorobách organizmu. Pri rosacei mnoho pacientov trpí aj rôznymi intoleranciami, alergiami a vtedy môže nastať problém vo veľmi obmedzenej strave, ktorá nie je vhodná dlhodobo.

Preto je dôležité zamakať na jedálničku, vyrobiť si svoj vlastný, personalizovaný, jedinečný, tolerujúci a tolerantný.

 

Čo je však najdôležitejšie, čo by mal každý človek so zdravotnými problémami pochopiť je fakt, že nikto iný vám nepomôže, len vy sami to dokážete.

Lebo darmo vám bude niekto diktovať, čo máte jesť a čo nie, ak to nespravíte a natajňáša si ten keksík dáte, nebude vám to fungovať.

Úspech je len vo vás a vašej snahe o zlepšenie stavu.

 Bowl with porridge in hands on a fur background

Je však veľmi dôležité, a ja to tak s mojimi klientami mám, že sa snažím čo možno najviac priblížiť nový jedálniček tomu, čo sú ľudia zvyknutí jesť, prispôsobiť ho ich životnému štýlu, možnostiam, preferenciám a dopracovať sa vo finále k pestrému, širokému a chutnému jedálničku, ktorý nikoho neobmedzuje, ale robí mu radosť a prináša šťastie. Veľmi často s klientami hľadáme náhrady, alternatívy ich obľúbených potravín, upravujem ich obľúbené recepty tak, aby vyhovovali ich obmedzeniam.

Lebo mi je jasné, že ak niekto neznáša pohánku a ja mu ju prikážem jesť každý deň, tak to nespraví :-) Ak nemá rád pohánku, tak mu nájdem za ňu adekvátnu náhradu a vysvetlím mu ako ju nahradiť v receptoch tak, aby jedlo bolo aj vyvážené, aj chutné a aj mu robilo dobre.

 

Je potom nutné dodržiavať jedálniček dlhodobo a už teda možno aj do konca života? 

Tu odpoviem veľmi jednoducho - ak vám bude dobre, pleť sa upokojí, trávenie vás nebude obťažovať, brucho nebude bolieť, budete mať kopec energie, budete dobre spať a bez problémov dáte aj reštauráciu, aj výlet, aj si zvrtnete v nedeľu koláčik a k nemu aj kávičku....

Čo na tomto je obmedzujúce, blbé, neudržateľné? :-) Že si nemôžete dať veterník?

Verte mi, ten veterník bude najmenší problém :-)

 

Ak si to celé dobre nastavíte, naučíte sa nové jedlá, zistíte, čo môžete a čo nie a dodáte svojmu mikrobiómu veľa dobrej potravy, on sa vám odmení tým, že už nebude posielať do mozgu informácie, že chce chipsy a slaninu (lebo viete, že vám to nerobí dobre, ale niekedy to proste musíte zjesť, lebo tie chute sú neovládateľné).

 

Celý váš úspech je postavený na tom, že pochopíte, že jedlo môže byť vaším liekom a nebudete proti jedlu bojovať, ale ho začnete milovať :-)

 High stack of pancakes . Breakfast for the whole family . With copy space. Shallow DOF

Miška, ďakujem Ti za tvoj čas a už teraz môžem prezradiť, že pripravujeme spolu v najbližšom čase lajfku na instagrame na túto tému. Preto ak máte akékoľvek otázky, tak nám píšte a budeme na ne odpovedať.

 

Aké jednoduché, čo povieš, Peti?

 

S Miškou plánujeme pre Vás lajfku na túto tému, takže ak máte ďalšie otázky k téme, tak píšte a budeme sa im venovať.

Dovtedy si môžete pozrieť jedno z jej veľmi prínosných videí na youtube o intolerancii v strave v reálnom živote. TU

Michaela Birkusová